måndag 4 februari 2013

Ett första smakprov

En bra uppvärmning inför kommande turistande i Malmö stad var att bara ta bussen hemifrån mig och åka tvärs igenom stan och spana på vad jag passerade, sedan kliva av på lämpligt ställe och promenera därifrån till vad som verkade lämpligt.

Medan jag gjorde det märkte jag att Malmö faktiskt kanske har rätt att tala om detta "nära" som jag redan hört ett antal gånger. För att åka kollektivt från de östra delarna av Göteborg och ut till havet (exempelvis Saltholmen) tar sisådär en och en halv timme, medan motsvarande tur i Malmö (tack vare en ytterst välplanerad busslinje) tar mindre en en tredjedel av den tiden.

Sedan var jag vid havet.

Jag försökte mig på en jämförelse till på en gång. Sandstrand mot klippor? Tufft val. Klipporna är ju mer praktiska alla somriga dagar i veckan (kanske inte när det har regnat och är halt i och för sig), för där slipper man få sand överallt, men nog är det något särskilt med sandstränder ändå? Tur att jag inte måste bestämma mig (och i vilket fall som helst gillar jag ju inte havsbad). Båda är fina.

Ribersborgs kallbadhus ("Ribban", va? Eller "Kallis"? Hur gammal är jag?) Och sand. Och tång. Och havsdoft. Lika trevlig oavsett strandtyp.

Utsikt från bryggan mot bron. (Och jag svär att jag inte hade hade varit inne på badhusets hemsida innan jag tog bilden!)

Vyn åt andra hållet. Där är den!

På väg mot Västra hamnen. Närmare och närmare ...

Om Västra hamnen kan jag egentligen säga ungefär detsamma som om Eriksberg i Göteborg. Det ser flott och imponerande och modernt ut, och jag fattar att folk betalar svinmycket pengar för skrytläget, men jag skulle verkligen inte vilja bo där. På vintern blåsigt och ruggigt, på sommaren miljarder människor inpå knuten. Tänker jag mig. (Men det låter ju fint, det där.)


Fast det finns i alla fall något av den där skånskt-färgglada-småhus-känslan längre in i området.

Och så till slut: det enda ställe i stan där det inte är till minsta lilla nytta alls att ha Turning Torso i sikte för att kunna orientera sig i rätt riktning mot vad som helst (annat än just torson då).

På nära håll är det faktiskt ett rätt stort hus, insåg jag.

Nu är jag på gång, märker ni det? Snart kanske jag kan säga att jag har varit i Malmö, och inte bara att jag bor här.